Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
Остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Слід зазначити, що особливо чутливі до грибів діти, у яких ще недостатньо розвинена ферментна система. Це стосується також людей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У таких людей після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.
Смертельно отруйною є бліда поганка. Жоден вид кулінарного обробітку не звільняє цей гриб від отруйного вмісту. Випадки отруєння блідою поганкою пов’язані з тим, що її помилково порівнюють з шампіньйоном, зеленою сироїжкою, зеленушкою. Від блідої поганки вони відрізняються тим, що у шампіньйона пластинки рожеві, а не білі, як у поганки, а у старих шампіньйонів — коричневі, ніжка без «бульбовидного» збільшення біля основи.
На білий гриб дуже схожий сатанинський (чортів) гриб. Він відрізняється від білого коричневим кольором ніжки та низу шляпки, на розрізі спочатку розовіє, а потім дуже швидко синіє.
Враховуючи особливу небезпеку вживання отруйних пластинчатих грибів необхідно бути уважним при їх збиранні. Щоб попередити отруєння грибами потрібно виконувати наступне:
категорично відмовитись від збирання та вживання дикорослих грибів,недопущення вживання грибів дітьми,особами похилого віку, хворим із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
відмовитись від придбання дикорослих грибів на ринках, в осередках стихійної торгівлі, на автошляхах, на вокзалах,, автостанціях та інших місцях їх незаконної торгівлі;
щонайшвидшого звертання за медичною допомогою у разі виникнення отруєнь грибами.
При перших ознаках отруєнь грибами (нудота, блювота, біль в животі, запаморочення) необхідно викликати швидку допомогу. До приїзду «швидкої» необхідно хворого покласти в ліжко, дати випити 4 — 5 склянок кип’яченої води кімнатної температури або розчину соди (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або ж слабкого розчину марганцю, після чого викликати блювоту, напоїти потерпілого чаєм.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
Ніякого самолікування!
Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
Остерігайтеся пластинчатих грибів.
Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Слід зазначити, що особливо чутливі до грибів діти, у яких ще недостатньо розвинена ферментна система. Це стосується також людей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту. У таких людей після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.
Смертельно отруйною є бліда поганка. Жоден вид кулінарного обробітку не звільняє цей гриб від отруйного вмісту. Випадки отруєння блідою поганкою пов’язані з тим, що її помилково порівнюють з шампіньйоном, зеленою сироїжкою, зеленушкою. Від блідої поганки вони відрізняються тим, що у шампіньйона пластинки рожеві, а не білі, як у поганки, а у старих шампіньйонів — коричневі, ніжка без «бульбовидного» збільшення біля основи.
На білий гриб дуже схожий сатанинський (чортів) гриб. Він відрізняється від білого коричневим кольором ніжки та низу шляпки, на розрізі спочатку розовіє, а потім дуже швидко синіє.
Враховуючи особливу небезпеку вживання отруйних пластинчатих грибів необхідно бути уважним при їх збиранні. Щоб попередити отруєння грибами потрібно виконувати наступне:
категорично відмовитись від збирання та вживання дикорослих грибів,недопущення вживання грибів дітьми,особами похилого віку, хворим із захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
відмовитись від придбання дикорослих грибів на ринках, в осередках стихійної торгівлі, на автошляхах, на вокзалах,, автостанціях та інших місцях їх незаконної торгівлі;
щонайшвидшого звертання за медичною допомогою у разі виникнення отруєнь грибами.
При перших ознаках отруєнь грибами (нудота, блювота, біль в животі, запаморочення) необхідно викликати швидку допомогу. До приїзду «швидкої» необхідно хворого покласти в ліжко, дати випити 4 — 5 склянок кип’яченої води кімнатної температури або розчину соди (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або ж слабкого розчину марганцю, після чого викликати блювоту, напоїти потерпілого чаєм.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.
Ніякого самолікування!
За матеріалами сайту http://uoz.km.pl.ua