Ботулізм – найтяжче харчове отруєння, що часто призводить до смерті хворого. Збудник – мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та відповідній температурі виділяє сильнодіючий токсин (ботулотоксин).
В Україні впродовж 2022 року зафіксовано 71 осередок захворювання на ботулізм, постраждало 79 осіб, з них -2 дітей. Летальних випадків -4. Більше половини хворих -53% захворіло через вживання консервованих продуктів, а саме: консерви м’ясні, консерви рибні, консерви грибні та 40% захворіло через вживання в їжу риби прісноводної в’яленої, копченої та соленої домашнього виготовлення.
Від початку 2023 року в різних областях України фіксувались випадки ботулізму. Серед причин, що викликали захворювання, спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб називають вживання в’яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, а також консервованих грибів.
В Полтавській області в 2022 році було зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм, постраждало 3 особи. Летальних випадків не було. Станом на 18.05.2023 р. в Полтавській області випадки захворювання на ботулізм не зареєстровані.
ОТРУЄННЯ ЧАСТІШЕ ВИНИКАЄ внаслідок споживання:
● продуктів домашнього консервування, особливо в герметично закритих банках, в тому числі овочевих, фруктових;
● в’яленої, копченої та маринованої риби домашнього приготування;
● м”ясокопченостей, що виготовлені в домашніх умовах.
Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо.
ХАРАКТЕРНИМИ ОЗНАКАМИ ЗАХВОРЮВАННЯ є м’язова слабкість, сухість у роті, спрага, запаморочення, порушення зору, ковтання. Пізніше розладнується мовлення, іноді втрачається голос, з’являється двоїння в очах,
опущення повік, туман або так звана „сітка” перед очима. Пульс прискорений (100-150 ударів на хвилину) при нормальній або пониженій температурі тіла.
Тривалість хвороби різна, найчастіше від 4 до 8 днів. При перших симптомах ботулізму необхідно ввести протиботулінічну сироватку. Одужання триває тижні, інколи місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3-й день може настати смерть.
ГРОМАДЯНИ !
- не купуйте на ринках, у випадкових осіб та в невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, гриби, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього виготовлення;
- не готуйте м’ясні та рибні, грибні консерви вдома;
- беріть для консервування тільки непошкоджені, добре помиті овочі та фрукти;
- при найменшій підозрі на недоброякісність консервів не споживайте їх.
При перших же ознаках інтоксикації потрібно викликати лікаря і надати хворому першу допомогу! Зволікання загрожує потерпілому смертю. Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!