Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Симптоми холери

Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.

Характерні симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;

  • через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;

  • загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

  • холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);

  • шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

  • задишка, різка слабкість.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Профілактика холери

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

  • використовуйте чисту воду;

  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;

  • мийте руки з милом;

  • пийте тільки кип'ячену воду, яку слід підкислити лимоном, лимонною кислотою, столовим оцтом;

  • ретельно промивайте проточною питною водою овочі, фрукти, виноград, кавуни і дині; споліскуйте їх кип'яченою водою;

  • дотримуйтеся чистоти вдома, на вулицях, у місцях громадського користування;

  • посуд, іграшки періодично слід обдавати окропом;

  • мити харчові продукти у річковій воді небезпечно;

У разі розладу кишкового тракту (блювота, пронос) негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування в цьому випадку небезпечно, хвороба розвивається дуже швидко. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо були в контакті з хворим або на цьому наполягає медпрацівник.

Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину!

Кременчуцьке районне управління 

Головного управління Держпродспоживслужби 

в Полтавській області