Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Джерелом збудника інфекції є людина - хворий або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді – 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин – декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
-
частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
-
через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
-
загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
-
холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
-
шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
-
задишка, різка слабкість.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
-
не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
-
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
-
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
-
використовуйте чисту воду;
-
ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
-
мийте руки з милом;
-
пийте тільки кип'ячену воду, яку слід підкислити лимоном, лимонною кислотою, столовим оцтом;
-
ретельно промивайте проточною питною водою овочі, фрукти, виноград, кавуни і дині; споліскуйте їх кип'яченою водою;
-
дотримуйтеся чистоти вдома, на вулицях, у місцях громадського користування;
-
посуд, іграшки періодично слід обдавати окропом;
-
мити харчові продукти у річковій воді небезпечно;
У разі розладу кишкового тракту (блювота, пронос) негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування в цьому випадку небезпечно, хвороба розвивається дуже швидко. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо були в контакті з хворим або на цьому наполягає медпрацівник.
Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину!
Кременчуцьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області