2012 — це не тільки Євро ....

Словосполучення «двадцять дванадцять» залишиться в історії і запам\'ятається не тільки завдяки футбольному Євро, а й не менш важливій події — виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 28 жовтня цього року. Можна багато говорити про особливості даного дійства, але докладно зупинимось лише на двох найбільш важливих аспектах цієї події.

Що нового буде для виборця на цих виборах і які права у нього є? Перш за все, традиційно, під нові вибори набрав чинності новий закон про ці вибори. Знову маємо нову систему виборів – змішану, точніше пропорційно-мажоритарну та нову дату виборів – останню неділю жовтня. Обирати будемо за двома виборчими бюлетенями, з яких один – пропорційний, тобто партійний, інший – мажоритарний, тобто персональний. У першому бюлетені буде список політичних партій, а в другому список громадян, які виявили бажання служити Вам в якості народного депутата.

Як зробити свій вибір - Вам розкажуть кандидати та агітатори, що робити з бюлетенями – навчать члени виборчої комісії. Ми, натомість, розповімо про Ваше майбутнє перед виборами.

Отже, днів за п\'ятнадцять до дня голосування Вам принесуть іменне запрошення на вибори. У цьому запрошенні Вам повідомлять про включення Вас до попереднього списку виборців Вашої виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісію, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, в яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність самостійно пересуватися (НСП), одночасно повідомлять, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування (вдома) на підставі заяви. Якщо Вас запросили і Ваші прізвище, ім\'я, по батькові вказані правильно, - значить все у Вас добре! А якщо Вас не запросили, то це привід прийти самому або до Вашої дільничної комісії або до нас — у відділ ведення Державного реєстру виборців. Ми знаходимося у приміщенні виконкому Комсомольськоїміської ради, другий поверх, каб. № 201. Приходити потрібно з паспортом. За телефоном 2-52-45 або 2-28-41 ви можете попередньо перевірити себе у Державному реєстрі виборців або отримати консультацію.

На виборчих дільницях з 8 жовтня будуть знаходитись попередні списки виборців, з якими Ви маєте право ознайомитися і перевірити правильність внесених до них відомостей. Ви, як виборець, можете звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців. Із заявою про уточнення попереднього списку виборців, а також про включення або виключення зі списку себе або інших осіб. Але не поспішайте викреслити будь-кого просто так. До заяви необхідно додати документи (копії документів), які підтверджують зазначені в заяві відомості. Таку заяву можна подати не пізніше, ніж за п\'ять днів до голосування, тобто до 23 жовтня. Заяви,  подані пізніше, не розглядатимуться.

Тим виборцям, які не здатні пересуватися самостійно, але в списках у них немає відмітки “НСП”, рішенням дільничної комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров\'я також надається можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Така заява разом з довідкою повинна бути надіслана поштою або передана іншими особами до дільничної комісії до 20 години останньої п\'ятниці перед днем голосування.

Також, закон дозволяє звернутися в суд  для уточнення списку виборців. Із заявою до суду Ви можете звернутись не пізніше, ніж до 23 жовтня. Але в будь-якому випадку рішення суду надійде до нас — відділу ведення Державного реєстру виборців. Тому Вам, як виборцю, простіше і легше звертатися безпосередньо в наш відділ. До речі, звертатися можна вже сьогодні, не чекаючи виборів.

Всі члени дільничних та окружної виборчих комісій не пізніше, ніж за п\'ять днів, тобто до 23 жовтня, подають заяви в наш відділ про тимчасову зміну місця голосування для включення їх до списку виборців на тій дільниці, де вони будуть працювати в день голосування. Таке ж право є й у інших громадян, які в день голосування перебуватимуть далеко від свого місця проживання (у зв\'язку з відрядженням, лікуванням, тощо). Для цього необхідно звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців в місці свого тимчасового перебування з відповідною заявою. Цим виборцям буде змінено на час виборів місце їх голосування, а саме виборчу дільницю. У списках нової дільниці з\'являться їхні прізвища із зазначенням номера посвідчення, виданого відділом ведення реєстру виборців. Важливий момент: якщо приїжджий виборець змінить своє місце голосування, але потім все-таки з якоїсь причини вирішить голосувати вдома, то нічого у нього не вийде, поки він не здасть видане йому посвідчення в той відділ, який його видав. Але знову ж таки, все це можливо тільки до 23 жовтня, оскільки в цей день реєстр виборців починає формування уточнених списків, за якими і буде проводитися голосування. Вже за два дні до виборів вони повинні опинитися на виборчих дільницях.

Щоб не залишитися осторонь від виборів, і щоб Ваше ім\'я було вписане гордим рядком у списки виборців, потрібно зовсім небагато — перевірити себе і своїх близьких у цих списках. Як було зазначено вище, у відділі ведення Державного реєстру виборців це можна зробити вже сьогодні. Тим самим Ви зробите свій внесок у належне проведення виборів. І не забудьте, звичайно, прийти проголосувати. І якщо результат Євро-2012 залежить від багатьох факторів: рівня команд, суддів, стадіонів, полів, уболівальників, погоди, тощо, то результат Виборів-2012 залежить лише від Вас, шановний виборцю.

Відділ ведення Державного реєстру виборців
Комсомольської міської ради