Ботулізм – найтяжче харчове отруєння, що часто призводить до смерті хворого. Збудник – мікроб (паличка ботулізму) при відсутності кисню та відповідній температурі виділяє сильнодіючий токсин (ботулотоксин).
В Україні впродовж 2022 року зафіксовано 71 осередок захворювання на ботулізм, постраждало 79 осіб, з них -2 дітей. Летальних випадків -4. Більше половини хворих -53% захворіло через вживання консервованих продуктів, а саме: консерви м’ясні, консерви рибні, консерви грибні та 40% захворіло через вживання в їжу риби прісноводної в’яленої, копченої та соленої домашнього виготовлення.
Від початку 2023 року в різних областях України фіксувались випадки ботулізму. Серед причин, що викликали захворювання, спеціалісти центрів контролю та профілактики хвороб називають вживання в’яленої річкової риби власного приготування чи невідомого виробництва, а також консервованих грибів.
В Полтавській області в 2022 році було зареєстровано 3 випадки захворювань на ботулізм, постраждало 3 особи. Летальних випадків не було. Станом на 18.05.2023 р. в Полтавській області випадки захворювання на ботулізм не зареєстровані.
ОТРУЄННЯ ЧАСТІШЕ ВИНИКАЄ внаслідок споживання:
● продуктів домашнього консервування, особливо в герметично закритих банках, в тому числі овочевих, фруктових;
● в’яленої, копченої та маринованої риби домашнього приготування;
● м”ясокопченостей, що виготовлені в домашніх умовах.
Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після відкриття банки визначити, чи заражена їжа ботулотоксином, неможливо.
ХАРАКТЕРНИМИ ОЗНАКАМИ ЗАХВОРЮВАННЯ є м’язова слабкість, сухість у роті, спрага, запаморочення, порушення зору, ковтання. Пізніше розладнується мовлення, іноді втрачається голос, з’являється двоїння в очах,
опущення повік, туман або так звана „сітка” перед очима. Пульс прискорений (100-150 ударів на хвилину) при нормальній або пониженій температурі тіла.
Тривалість хвороби різна, найчастіше від 4 до 8 днів. При перших симптомах ботулізму необхідно ввести протиботулінічну сироватку. Одужання триває тижні, інколи місяці. При відсутності відповідного лікування на 2-3-й день може настати смерть.
ГРОМАДЯНИ !
- не купуйте на ринках, у випадкових осіб та в невизначених для торгівлі місцях м’ясні продукти, гриби, в’ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього виготовлення;
- не готуйте м’ясні та рибні, грибні консерви вдома;
- беріть для консервування тільки непошкоджені, добре помиті овочі та фрукти;
- при найменшій підозрі на недоброякісність консервів не споживайте їх.
При перших же ознаках інтоксикації потрібно викликати лікаря і надати хворому першу допомогу! Зволікання загрожує потерпілому смертю. Не ризикуйте своїм здоров’ям та життям!


Нормативнi документи
Центр надання адміністративних послуг
Персональний кабінет
Послуги архівного відділу
Бюджет міської ТГ
Стратегія розвитку міста
Фотосюжети
Енергозбереження та енергоефективність в житловій сфері